Muğla Milas’ta Gezilecek 14 Harika Yer
Muğla Milas‘ta Gezilecek 14 Harika Yer
Güzel yurdumıuzun dört bir kıtasında gezilecek öyle güzel öyle cennet benzeri yer var ki bu yazımızda sizler için Muğla Milas’ta gezilecek 14 harika yeri derledik.
Milas Adı ve Tarihi
Milas adını, efsaneye göre rüzgar tanrısı Ailos’un soyundan gelen Mylasos’tan almıştır. Tam resmi olarak belgelere dayanmasa da Milas’ın, beş bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip. Milas’a doğa tarih ve kültür kenti desek yeridir. Milasin okdar zengin tarihe sahip ki ne kadar anlatılsa da yarım kalacaktır. Milas’ın kısaca şöyle bir geçmişine göz atarsak… M.Ö 280 yıllarında Pergamon Krallığı, Karya’yı ele geçirmiştir. Karya o zaman Milas’a hakimdir. Bu savaş ile Milas Tarih sahnesinde yerini alır. Milas’ta 27 tane antik kent kurulmuştur. Bunlardan İasos, Labranda, Euromos ve Herakleia antik kentleri günümüze kadar ulaşmıştır. Mylasa (Milas) ilkçağlarda Anadolu’da kurulmuş Karia Devleti’nin en önemli şehriydi. Eski adı Mylasa(Milas),kent için önemli bir dağ olan Sodra Dağı’nın eteğinde kuruldu. Tarihi kent, Karia Uygarlığı döneminde ve Menteşe Beyliği zamanında, başkentlik yapmıştır.
Milas’ın tarihi bir çeşitlilik adeta, sıra ile Karia, Roma imparatorluğu , Bizans imparatorluğu, Selçuklu Devleti , Menteşe Beyliği son olarak da Osmanlı imparatorluğu hakim olmuştur. Bu denli zengin bir tarih sahip olan kent doğal olarak kültürel çeşitliliği de ortaya çıkarmıştır. Milas ve çevresinde bu uygarlıklara ait bir çok sayıda tarihi eser yer almaktadır. 1900’li yılların başında Milas oldukça farklı bir nüfus yapısı ile dikkat çeker. Kent de Osmanlı Devleti zamanında Türkler, Rumlar, Museviler ve Ermeniler beraber yaşamaktadır. Milas’da 1881 yılında gerçekleşen nüfus sayımına göre toplam nüfusu 2.000 hane idi. Bu hanelerin 130’u tanesi Rum, 30 tanesi Ermeni ve 10 tanesi Yahudiler oluşturduğu resmi kayıtlarda mevcuttur. Bugün hala, “Yahudi Mahallesi” olarak da bilinen Hoca Bedrettin mahallesidir. Milas kültürel çeşitliliği yanında dini hoşgörünün de merkezi olmuştur. İslamiyet Hristiyanlık ve Museviliğe ait dini yapılar yanana, insanlar bu durumdan hiç rahatsız olmamış ve sorunsuz bir şekilde bir arada yaşamıştır.
Coğrafi Konumu
Milas, Muğla’ya bağlı bir ilçedir. Milas Muğla’nın ikinci büyük ilçesidir. İlk sırada Fethiye gelir. Milas’ın kuzeyinde; Bafa Gölü Beşparmak Dağları, Çomakdağı Doğusunda ise Kurukümes Dağı, Akdağ ve Marçalı Dağları, güneyinde; Gökova Körfezi ile Datça (Reşadiye) yarımadası, batıda Güllük Körfezi ve Bodrum Yarımadası yer alır.
İklimi
Milas, Akdeniz iklim kuşağında yer alır. Yazlar oldukça sıcak ve kurak geçer .Yaz aylarında ortalama sıcaklık, 40 dereceyi geçer ve hava oldukça nemlidir. Bundan dolayı sıcaklar bunaltıcıdır. Kışlar ılık ve yağmur yağışlıdır. Kış aylarında çok nadir olsa da birkaç dağın doruklarına kar yağar. (Çomak Dağı ve Beşparmak Dağı) Kış ayları üşütmeyen, mevsim normalleri üstü sıcaklık seviyesinde geçer.
Milas’ta Yenilecek Yemekler?
Bir yeri gezmek ne kadar önemliyse o şehrin damak tadını keşfetmek ve yöreye özgü tatları tatmak bir o kadar önemlidir. Milas Tarih ve doğa adına aradınız birçok şeyi bulacaksınız. Peki Milas da ne yiyebilirsiniz? Sizin için sıraladık; Muğla Halkası,
- Zeytin yağlı Kuru Börülce
- Gerdan Tatlısı,
- Pazı Sarması,
- Şambali Tatlısı,
- Sürdürme
- Milas Köfte
- Zeytinyağlı Enginar,
- Çökertme Kebabı
- Milas Çaykaması
- Börülce Ekşilemesi
- Milas çökeleği
- Hindiba Tavuklu Çökertme,
- Zeytinyağlı Bamya,
- Mantar Dolması,
- Börülceli Muğla Pilavı
Muğla’ya ait yöresel tatlardır.
Milas’a Ulaşım
Kara yolu
Milas’a çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yaygın bir karayolu ağı vardır. Başta Muğla yönüne giden her otobüs Milas’a uğrar. Bunların yanında Bodrum-Milas, Söke-İzmir’e giden otobüsler ve Fethiye Antalya yönüne giden otobüslerde Milas’tan geçer.
Hava yolu
Uzaktan geliyorsanız, havayolunu tercih edebilirsiniz. Milas sınırları içinde yer alan Uluslararası Milas–Bodrum Havalimanı, ile de Milas’a kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Konumundan dolayı yazları oldukça yoğun bir Havalimanıdır. Havalimanı Milas’a 10 km mesafededir.
Milas’da nereleri görmelisiniz?
Uyku Vadisi
Milas doğa ile içice bir şehir, amacınız biraz sesiz kalmak huzurlu bir şekilde vakit geçirmek ise Uyku Vadisi adrese teslim bir yer. Doğal arınma, kısa sürede kendine gelmek için Vadi harika bir seçenektir Vadide yürüyüş yapmak harika bir seçenek doğa ile baş başa ruhunu bedenini ve beynini dinlendirmek yanında doğal bir terapi.. Uyku Vadisi kendini keşfetmek isteyen konuklarını bekliyor. Ağaçlar ile bezenmiş vadinin güzelliği ruhu okşuyor. Burada unutulmayacak bir gün geçireceksiniz. Gezerken doğal temiz havası ile nefesinizin açıldığını hissedeceksiniz. Vadi aslında doğal bir park, bu özelliği ile turistik bir öneme sahip, Uyku Vadisi trekking, yürüyüş ve dinlenme alanları ile de yerli ve yabancı konuklarını fazlası ile memnun ediyor. Vadi içinde 40 tane mağara bulunuyor. Bol sürprizli bu vadi, serinlemek için yüzme havuzu dinlenme amaçlı hamaklar gibi alanların bulunması burasını tam anlamı ile cazibe merkezi haline çevirmiş. Yerli ve yabancı turistler Uyku Vadisi’ne geldikleri zaman hem vadiyi ziyaret edip hem de tatil yapabilme imkânını elde ediyor. Gezi sırasında unutmamanız gereken en önemli şey fotoğraf makinesi, eminim vadide birçok harika kare yakalayacaksınız. Vadiye aile ile birlikte gelinebilir. Uyku Vadisi’nde, çocuklarınız ile doğanın keyfini çıkarsın. Acıktığınızda Çevresinde yer alan restoranlarda yorgunluğunuzu atabilir, lezzet duraklarında damağınızı şenlendirebilirsiniz.
İncirli Mağarası
Arkeolojik bulgulara göre İncirli Mağarası antik çağdan yaklaşık olarak 8.000 yıl öncesine, (MÖ 6000’lerde) yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirtiliyor. Mağara 27 Şubat 2008 yılında, birinci derece arkeolojik sit ve birinci derece de doğa koruma alanı olarak ilan edildi. İncirli Kanyonu Milas sınırları içinde bulunan Gökçeler Kanyonun da yer alır. Kanyon bölgesinde birçok mağara bulunuyor. Fakat mağara en önemli ve tek turistik mağara. Mağara yaklaşık olarak 345 m derinliğinde, İncirli Mağarası yatay uzanan bir mağaradır. İncirli Mağarası geniş bir girişe sahiptir. Giriş kapısı 3–10 metre genişliğe, 2 ile 20 m açıklığa sahiptir. Mağaranın içi tam bir görsel şölen sunuyor. Göletler, dev dikit, sarkıtlar galeriler … Ayrıca mağara içinde tarih öncesi ve antik çağa ait olduğu tespit edilen çok sayıda çanak çömlek bulundu.
Çöllüoğlu Hanı
Tarihi Çöllüoğlu Hanı, Milas’ın Hisarbaşı Mahallesi’nde bulunuyor. Han, Milas da en eski tarihi yapılarından bir tanesidir. 1719-1720 yılları arasında Abdülaziz Ağa tarafından yapılmıştır. Malzeme olarak hanın yapımında moloz taş ve devşirme taş kullanılmıştır. Çöllüoğlu Hanı, dikdörtgen bir plana var ve iki kattan oluşuyor. Odaları avlunun etrafında çevrelecek şekilde inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı Osmanlı Devleti han planının klasik örneklerinden olup görülmeye değeridir. Tarih severlere duyurulur.
Milas Evleri


Milas Evleri
Tarih ve doğa zenginlik bakımından Milas da vücut bulmuş. Her bir köşesi ayrı bir medeniyet izi taşıyor. Buram buram tarih kokuyor. Karia, Roma, Bizans Menteşe ve Osmanlı… Dev kültürler başbaşa, koyun koyuna yatıyor . Milas’da tarihe ve doğal güzelliğe doyacaksınız. Milas Merkezde yer alan Milas Evleri 19. ve 20. yüzyılın ilk yıllarında inşa edilmiş. Evlerin büyük bir kısmı restore edilmiş durumda. Milas Evleri’nin mimari özelliklerine şöyle sıralayabiliriz. Genel itibari ile 2 katlı, avlulu evler. Milas evlerine giriş avludan yapılır. Ahşap destekler sokağa taşmış durumdadır. Zemin katlar, depo veya kiler olarak kullanılırdı. Mutfak, tuvalet ve ahır, avlunun köşesine yapılırdı. Avludan üst kata giriş ahşap bir merdivenle sağlanırdı.
Zeus Karios Tapınağı
Milas’ın önemli sembolü olan Zeus Karios Tapınağı, Hisarbaşı Mahallesi’nin doğusunda yer alan tepeye inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı mitolojiden de izler taşır. Tapınağa Olimpos’un en büyük tanrısı olarak bilinen Zeus’un adını verilmiştir. Mimari özelliklerine bakıldığında Karios Tapınağının yüksekliği 3,5 metredir. Bir podyum üzerinde yer alıyor. Tek sütundan üzerinde yükselen tapınağın sütununa Uzunyuva denmektedir. Tapınağın içinde bulunan dikkat çekici mezar Karya Kralı olan Maussolos babası, Hekatainos için yaptırılmış. Mermer lahit, 2m 75cm uzunlukta ve 2m 15cm genişliğe sahiptir. Lahit 1 m 85 cm yüksekliğinde. Lahit mermer üzerinde muhteşem sayılacak kabartmalarla süslülenmiş. Lahit için özel bir mezar odası yapılmış. Üzeri birçok motif ile süslenmiş fakat bunların içerisinde aslan avının canlandırıldığı mermer kabartma en fazla ilgi çeken kabartmadır. Geziniz de tarihi bir yolculuk yapmak istiyorsanız, tapınak iyi bir durak olacaktır.
Herakleia Antik Kent Kalıntıları
Milas’a sınırları içinde yer alan Bafa Gölü yakınlarında bulunan Herakleia Antik Kenti,Helenistik ve Roma döneminin önemli bir temsilcisidir. Kent Milas’a 39 km uzaklıkta bulunan Kapıkırı Köyü kurulmuştur. İyonya Devletinin önemli kent yerleşimlerinden sayılır. Antik kent, ihtişamını ve görkemini hala sürdürmektedir. Yaklaşık olarak kent M.Ö 7. yy’dan kurulduğu tahmin ediliyor. Roma Dönemi’nde Herakleia Antik Kenti kutsal kent kabul görmüştür. Milası gezmeye karar verdiyseniz antik kenti listenize almalısınız. Herakleia Antik Kent içerisinde yer alan sağlam kalmış surların yanı sıra, Athena Tapınağı, agora, mezarlar, manastır da görülebilir. En önemli tarihi yapılar arasında gösterilen Athena Tapınağı burada yer almaktadır.
İassos Açık Hava Müzesi
İassos Açık Hava Müzesi Milas sınırları içerisinde bulunuyor. Müze Milas’a 28 km lik mesafede bulunuyor. Müze yer olarak Kıyıkışlacık Köyünde. Açık Hava müzesine ulaşmak için, Güllük Körfezi sahil şeridini takip etmelisiniz. İassos kuruluşu M.Ö üç binli yıllara kadar dayanır. Antik Kent Bronz Çağı dönemini sergiler. Kenti Argos’tan gelen göçmenlerin inşa ettiği bilinmektedir. İasos Antik Kenti adını buraya gelen kolonistlerin lideri İasos’tan almıştır. Köy doğal güzelliklere ile dikkat çeker. İasos Antik Kenti Bizans döneminde önemli şehir merkezlerinden biridir. Müzede tarihi kentten kalan bazı kısımları ve sütunları görebilirsiniz. Yine müzede mezarlar, büstler heykeller, üretimi yapmak için çeşitli araç ve gereçleri ve degirmenleri görmek mümkün. Muze 107×87 metrelik bir alanda kurulmuştur. Tarihi severler için keyifli bir gezi olacaktır.
Şeytan Yalısı
Milasin her köşesi ayrı bir güzellik, yaz aylarının kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yeri Şeytan Yalısı’dır. Şeytan Yalısı, Milas sınırında içinde yer alıyor. Köye ulaşmak için aracınızla Muğla-Milas-Armutçuk yönünü takip ederek Şeytan Yalısı’na ulaşabilirsiniz. Yalı, Armutçuk köyüne 2 km dir. Hani her yerin görülmesi gereken yeri vardır ya işte Milas’ın mutlaka görülmesi gereken yeri… Burayı görmeden kentte ayrılmayın. Zeytin ve sakız ağaçları ile kaplı yalı adeta saklı bir cennet. Doğal görüntüsü iyi bir şekilde korunmuş. Masmavi pırıl pırıl bir deniz, incecik kumlar ile kaplı plaji ve tertemiz havasıyla konuklarını bekliyor. Biraz dinlenmek için sakız ağaçlarının gölgesi altında, harika denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Çökertme Koyu
Milas’a bağlı, Çökertme adlı belde doğası ve masmavi denizi ile görenlerde hayranlık hissi uyandırıyor. Çökertme Koyu, Milas’ın en bilinen koyudur. Gezilip görülmesi gereken yerleri arasında gelir. Kendi özel aracınızla gidebildiğiniz gibi minibüsler ile de Çökertme Koyu’na ulaşabilirsiniz. Turkuaz rengi denizi yüzmek için çok ideal, bunun yanında koy da kamp kurabilirsiniz.
Zeytinlikuyu Plajı
Milas’ın sınırları içerisinde yine güzel bir koy daha sizi bekliyor. Kıyıkışlacık da yer alan Zeytinlikuyu Plajı, tertemiz, cam gibi denizi ve doğal çevresi ile konuklarını keyifli dakikalar geçiriyor. Aklınızda bulunsun, yaz aylarında oldukça fazla tercih edilen bir plaj hafta sonları erken gitmekte fayda var.
Ören Plajı
Ege bölgesinin tipik plajları örneklerinden biridir Ören Plajı. İnce kumu ve sığ deniziyle yüzmek için çok cazip bir plaj… Yazın sıcak havalarda Milas halkı koyu oldukça fazla tercih ediyor. Ören Plajı pek diğer koylara nazaran popülerliği biraz daha az. Milasta kalkan dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz.
Bafa Gölü Milli Parkı
Bafa Gölü, Büyük Menderes Irmağının güneydoğusunda, Menteşe Dağlarının içine doğru sokulmuş tatlı su gölüdür. Göl sınırları itibari ile Aydın ile Muğla topraklarında yer alıyor. Bafa Gölü daha önceleri Ege Denizi’nin bir parçasıydı. Büyük Menderes’in Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar zaman içinde kıyıdan ayırmış ve göl kilometrelerce içeride kalmıştır. Bafa Gölü yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Milli park 7 bin hektarlık yüzölçüme sahiptir. Milli park ekosistem olarak da oldukça zengin, gezerken kuş sesleriyle eşliğinde güzel vakit geçirebilirsiniz. Çay bahçesinde mola verebilir. Doyumsuz göl manzarasına nazır çay içebilirsiniz. Bisiklet sürebilir. Doğa yürüyüşleri ile de hem sağlığınızı korurken hemde huzur içinde güzel bir gün geçirebilirsiniz. Başka neler yapabilirsiniz Bafa Gölünde? o kadar çok ki; balık tutabilirsiniz. Mükemmel doğayı fotoğraflaya bilirsiniz. Kuş gözlemciliği, doğa yürüyüşü en güzelinde kamp kurabilirsiniz. Bunların yanında trekking, dağ bisikleti, piknik, yaban hayatı gözlemciliği gibi farklı türde etkinlik yapabilirsiniz.
Denizcik Gölü
Milas’ın Denizcik Gölü, minik bir krater gölüdür. Burası yerel halkın göl manzarası eşliğinde piknikler ve eğlenceler ile meşhurdur. Doğası ile misafirlerine doyum seyir keyfi sunuyor. Ayrıca burada fotoğraf çekebilir, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Boğaziçi Tuzla Gölü
Yaban hayatı için önemli bir adrestir, Boğaziçi Tuzla Gölü. Ülkemizde her yıl binlerce flamingoya Boğaziçi Tuzla Gölünde konaklıyor. Tuzla Sulak Alanı, Milas’ın Boğaziçi Köyü sınırları içinde, suyu hafif tuzlu ve acımsı bir özellik gösteriyor. Bu özelliği ile kuşların yaşam alanı için oldukça uygun bir niteliğe sahip. Kuşların dışında Boğaziçi Tuzla Gölü çevresinde çeşitli yılanlar, su kaplumbağaları, , porsuk, tilki yaban domuzu ve oklu kirpi gibi pek çok yabani hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. flamingoları görmek istiyorsanız ekim ve kasım ayları ideal aylardır. Ayrıca Boğaziçi Tuzla Gölü 2001 yılında IBA( Önemli Kuş ve biyoçeşitlilik Alanı) dünyaca önemli kuşların yaşam alanı olarak ilan etmiştir.