Klostrofobi Nedir Bu Konuda Ne Yapılabilir?

Klostrofobi nedir bu konuda ne yapılabilir? Klostrofobik duygu nedir? Uçağa binmekten korkmakla aynı şey mi? Evinizden çıkamayacak kadar korktuğunuzu hayal edebiliyor musunuz? Bu duyguya klostrofobi deniyor ve aşırı endişe ve korku insanı yiyip bitiriyor. Bu tür fobisi olan bir kişi, küçük bir kapalı alana konursa çok fazla korku hissedecektir. Mesela asansörde mahsur kaldığında o odada yeterli havalandırma olmasına rağmen, nefessiz kalıp kalp krizi bile geçirebilir. Kişi kendini canlı canlı mezara girmiş gibi hisseder.
Klostrofobi Nedir?
Bu kişilerde korku o kadar çok ki, her an mallarına -canlarına zarar gelecek endişesi yaşarlar. Bazıları, başıma bir iş gelir diye evlerinin dışına çıkmaya bile korkabilirler. Bireylerin küçük ve kapalı bir alana hapsolmalarının nedeni, kaygı bozukluklarının bu tür durumları tetiklemesinden kaynaklanmaktadır. Bazı insanlar için küçük bir kapalı alan, bir kafese veya karanlık bir odaya benzetilebilir. Bu tür bir korkunun tedavisi nedir?
Doktorlar ve terapistler genellikle bu kişilere anti-anksiyete hapları vererek yardım etmeye çalışırlar. Anti-anksiyete hapları kalp atış hızını düşürmeye ve kasları gevşetmeye yardımcı olabilir, ancak fobiyi ortadan kaldıramazlar. Yani yapılan şey tam bir tedavi değil, ilaçla geçiştirmedir. Bu durumda ilaçlar yeterli olmaz, bununla birlikte terapi de gerekir. Birey daha sonra korkularını ortadan kaldırmak için psikoterapiye yönelmek zorunda.
Klostrofobi ‘nin Anksiyete ile İlişkisi
Psikoterapide terapist kaygının nedenini belirlemeye çalışır. Hastaya korkularıyla yüzleşmeyi ve bunların sadece hayal gücünün ürünü olduğunu göstermeye çalışır. Bazen bir kişi, korkusuyla nasıl başa çıkacağını bilmediği için zorlanabilir. Daha da sinir bozucu olan, bu insanların her zaman fobilerinin kendilerini yenmelerine izin vermeleridir. Ünlü bir bilge ( Osho) der ki; korku bir gölgedir, üzerine gidildikçe küçülür, ondan kaçıldıkça büyür. Psikologlar, bu hastalara tüm korkularının sadece hayal güçlerinin ürünü olduğunu fark ettirmeyi başarmaları gerekiyor.
Ya da hastanın kendi kendine bunu fark etmesi gerekiyor. Bu hastalık, bir tür anksiyete bozukluğudur. Bu bozukluğun belirtileri arasında; kişinin hareketlerinin kontrolünü kaybetmesi, bazı şeylere maruz kaldığında terlemesi, kontrolü kaybetme korkusu, ölüm hissi ve artık kaçamayacağı bir duruma hapsolma, çıldırma vs. sayılabilir. Klostrofobi Testi yapılarak, kişinin kapalı alanlarda kalırken yaşadığı korkular net anlaşılabilir. Klostrofobi ne demek diye merak edenler, bunun bir anksiyete bozukluğu olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu hastalık psikolojik bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Klostrofobi Öldürür mü? Tedavisi Var mı?
Bu Hastalık nasıl geçer, hastalığın geçmesi kişiye, aldığı kaliteli terapiye ve ilaçlara bağlıdır. Klostrofobi öldürür mü, kişinin kronik hastalıkları varsa ve kişi kapalı bir alanda mahsur kalırsa ölebilir. Klostrofobinin tedavisi var mı, günümüzde ilaç -terapi ikilisi ile hastalık yatıştırılabilir. Klostrofobi bitkisel tedavi ise Çin ve Hindistan alternatif tıbbının sunduğu bazı yatıştırıcı bitkisel ilaçlarla tedavi sağlanabilir, kişi derin bir meditasyon sürecine girerek, korkuyu tanımaya başlayabilir ve onun bir gölge olduğunu idrak ettiğinde, bu korkular kendi kendine yok olmaya başlar.
Önemli olan içinizdeki korkuyu neyin tetiklediğini belirlemektir. Tetikleyici durumları belirledikten sonra bu durumlardan kolaylıkla kaçınabilir ve sonunda klostrofobik durumunuzdan kurtulabilirsiniz. Bir kez korkunuzdan kurtulmayı deneyimlediğinizde, normale dönme şansınız artar.
Bu problemi olan kişiler genellikle kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk ve göğüs ağrısı gibi yoğun anksiyete belirtileri yaşarlar. Bu semptomlar genellikle birdenbire ortaya çıkar ve baş etmesi çok rahatsız edicidir. Bu klostrofobi semptomlarını yaşarken her ana ölecekmiş gibi yoğun bir korku belirir. Bu sorunlar, kapana kısılma ve bu kapalı alanlardan kaçamama korkusuyla birleştiğinde, semptomların yoğunluğuna ve uzamasına yol açacaktır.
Hastalığı tedavi etmek için kullanılan en yaygın yöntemler Bilişsel Davranışçı terapi, duyarsızlaştırma ve maruz kalma terapisidir. Bunlar, bu sorunu tedavi etmenin en etkili yolu olarak bilinir. Klostrofobi belirtileri yaşayan herkesin hemen tedavi görmesi şiddetle tavsiye edilir. Dışarıda gezen ve hastalıklarının farkında olmayan, toplum için tehlike arz eden birçok akıl sağlığı bozuk insan var.
İlginizi çekebilir