Kabak Çekirdeğinde Hangi Vitaminler Var?

16.07.2022
191
Kabak Çekirdeğinde Hangi Vitaminler Var?

Kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var? Türkiye’de genelde Kayseri taraflarında yetiştirilen kabak çekirdeği, oldukça bilinen bir kabuklu yemiş türüdür.  Kabak çekirdeği, bal kabağı, sakız kabağı bitkilerinin tohumudur.  Tuzlu, tuzsuz, kavrulmuş, az kavrulmuş şekilde kuruyemiş türü olarak satımları mevcuttur. Kabak çekirdeği dünyasına biraz daha inelim.

Kabak Çekirdeğinde Bulunan Vitaminler

Kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var?  Sorusu kapsamında, Kabak çekirdeği birçok vitamin türünü bünyesinde bulundurur. Kabak çekirdeğinde yüksek oranda K vitamin bulunmaktadır.  K vitamini kanın pıhtılaşmasında ve kemik metabolizmasında önemli rol oynar.

K vitamini aynı zamanda ıspanak, brokoli, lahana, marul, bezelye, taze fasulye, soya fasulyesi, domates, şalgam, yeşil çay , kuşkonmaz , buğday , yulaf , kırmızı ve beyaz etler, süt ve süt ürünleri gibi daha sayabileceğimiz birçok besinde bulunur.

Tüm bunların yanı sıra kabak çekirdeği yüksek lif kaynağıdır.  Ortalama bir avuç kabak çekirdeğinde 1,7 gram lif bulunduğu bilinmektedir.  Bilindiği üzere lifli gıdalar kilo vermede yardımcı etkenlerdir.  Çinko bakımından ele aldığımızda 2.50 miligram çinko içeren kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacımızın yüzde 14’ünü karşılamaktadır.

Demir açısından da zengin olan kabak çekirdeği 2.84 miligram demir içermekle beraber günlük demir ihtiyacımızın yüzde 20’sini karşılamaktadır. 73 miligram magnezyum içeren kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacımızın da yüzde 37’sini karşılamaktadır.

Meyve ve sebzelerde çokça bulunan manganez vitaminini de bünyesinde bulunduran kabak çekirdeği günlük manganez ihtiyacımızın yüzde 42’sini karşılamaktadır.  Günlük fosfor ihtiyacımızın da yüzde 33’ünü karşılamaktadır.

Daha da detaylarsak, 5 gram karbonhidrat, 7 gram protein , 12 gram yağ , 260 miligram potasyum , 20 miligram kolin  içermektedir. Tün bu oranlar 25-30 gram yani yaklaşık bir avuç kabak çekirdeği için geçerli olan oranlardır. B2 vitamini de az miktarda içermektedir.

 

Her gün kabak çekirdeği yersek ne olur?

 

Kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var? sorusu kapsamında, Öncelikle bir avuç yani 25-30 gram civarı kabak çekirdeği aldığınızı farz edersek günlük  K vitamini , fosfor , manganez , magnezyum, çinko ve demir ihtiyaçlarımızın bir kısmını karşılar.  Yüksek lif içerdiği için kemik erimesini önler ve kemikleri güçlendirir.   Sindirim sistemindeki zararlı maddelerin kolay atılmasına yardımcı olur. Vücudunuzda yüksek oranda iltihap varsa günlük kabak çekirdeği tüketimi bu iltihap oranını azaltır. İçerdiği e vitamini ile göz sağlığını korumada önemli rol oynar.

 

Diyabet hastaları için yararlı olabilecek olan kabak çekirdeği, tip 2 diyabete karşı kişiyi korur. Aynı zamanda kan şekeri seviyesini düşürür. Kabak çekirdeğinin içerdiği yüksek magnezyum oranı ise tansiyon kontrolünü sağlar.  Kalp ve kemik sağlığını korur. Araştırmalara göre magnezyum eksikliği dünya genelinde bilinen bir sorundur. Bu sorunun azalmasına yardımcı olabilecek besinlerden biri de kesinlikle kabak çekirdeğidir.

 

Kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var? Kabak çekirdeği, omega-3 ve omega-6 yağ asiti kaynağıdır.  Bu yağ asitleri kalp sağlığı için destekleyicidir. Kandaki iyi huylu kolesterolün artmasına da yardımcı olur. Araştırmalara göre mesane sorunu ve mesane sağlığının korunmasında da kabak çekirdeği önemli rol oynar. Bazı kanser türlerine karşı da önemli bir destekleyicidir. Mide, meme, akciğer , prostat ve kolon kanserinde azalma gözlemlenmiştir.

Günlük kabak çekirdeği tüketiminizi gece uyumadan önce mi yapmak istiyorsunuz? O zaman daha rahat bir uykuya merhaba diyebilirsiniz. Çünkü kabak çekirdeği uyku zorluğu çekmenizi önler. İçerdiği triptofan uykusuzluk tedavisinde kullanılan bir aminoasittir. Bu nedenle kabak çekirdeği de uykusuzluğa bir çaredir diyebiliriz.  Alman bilim adamlarına göre kabak çekirdeği vücuttaki hücrelerin mutasyona uğramasını engeller.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Pnömoni Nedir Pnömoni Ne Zaman Ortaya Çıkar?

kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var

Kabak çekirdeği hangi hastalıklara iyi gelir?

 

1- Kemik hastalıkları

Kemik oluşumundaki en önemli etken magnezyumdur. Kabak çekirdeği de yüksek oranda magnezyum içerir. Bu nedenle kemik oluşumuna , kemik hastalıklarına , kemik erimesine destek olabilecek en iyi besinlerden biri kabak çekirdeğidir. Menopoz sonrasında kadınlarda görülen kemik erimesini azalttığı görülmüştür.

 

2- Kalp hastalıkları

Kabak çekirdeğinde bulunan omega-3 kalp krizi ve kalp felci riskini azaltır. Kandaki pıhtılaşmayı önler.

 

3- Kanser

Zaten kabak çekirdeğinin antikanser özelliğinden az biraz bahsetmiştik. Tekrar değinecek olursak mide, prostat , akciğer ve kolon kanserlerine karşı bir destekçidir.  Tabi ki tam olarak bir kanser önleyici olamaz veya kanser olan birini tamamen tedavi edemez ancak yararları açısından yardımcı bir besin olacaktır.

 

4- Şeker hastalığı

Karbonhidrat ve protein oranının zengin olması 2 çeşit diyabete karşı bir önlem ve destekçi olan kabak çekirdeği organların da diyabete karşı korunmasına yardımcı olur.  İçerdiği magnezyum oranı kan şekerimizi düzenler. Diyabet hastalarına diyabetlerini yönetmesine, diyabet olmayanların ise diyabete karşı korunmalarına yardımcı olur.

 

5- Böbrek hastalıkları ve böbrek taşı

Kabak çekirdeği idrar söktürücü bir antioksidandır.  Dolaşımları ve sistemleri uyarır bu nedenle böbreklere de faydası vardır.  Toksinler vücutta birikmez ve böbrek taşları da buna dahil olmak üzere vücuttan atılır.

 

6- Bağışıklık sistemini korur

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çinko ve demiri eksik olanlar için kabak çekirdeği faydalıdır. Bunların yanı sıra mantar oluşumunu da önleyen bir yapıya sahiptir.

7 – Kolesterol

Kabak çekirdeği kötü kolesterolün önüne geçer ve hafiflemesine yardımcı olur. Yüksek yağ ve tansiyon oranlarını düşürür. İçeriğindeki nitrik asit kan damarlarının genişlemesine ve ferahlamasına yardımcı olur.

 

8 – Uykusuzluk

İçerdiği magnezyum oranının yüksekliği uyku döngünüzü düzenler. Uykunuzu iyileştirir ve daha kolay uyumanızı sağlar.

 

9 – Mesane sağlığı

İdrar yolu hastalıklarına bir önlemdir. Bunun yanı sıra menopoza girmiş veya girecek olan kadınların mesane hastalıklarına da gerekli yardımı sağlar.

 

10- Saç dökülmesi

Saç sorunları olanlara kabak çekirdeği önerilmektedir. İçerdiği vitaminler saçı güçlendirir, ipeksi ve parlak görünmesini sağlar.  Buna ek olarak cildi sivilce sorunlarından arındırır.

 

11 – Erkeklerde sperm sorunu

Kabak çekirdeği sperm kalitesini arttırır.  Düşük sperm kalitesi kısırlık ile ilgilidir. Testestoron sağlığını iyileştirir.  Prostat sağlığını korur.  Üremem işlevini oldukça geliştirmeye yardımcı olur.

 

12 – Diyet – Obezite

Diyet yapmak isteyenler ve obezite sorunu yaşayanlar düzenli kabak çekirdeği tüketebilirler. Tokluk hissi veren kabak çekirdeği aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur.

 

Kabak çekirdeğini kimler yemeli?

Kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var?  Sorusunun cevaplarını vermiş olduk. Yazımızın üst kısımlarında bahsettiğimiz üzere kabak çekirdeğinin saymakla bitmeyen birçok faydası var. Bizim ve araştırmacıların önerisi ile kanser önlemi almak isteyenler, kanser hastaları, kan şekeri hastaları, diyabet hastaları, diyet yapmak isteyenler, saç dökülmesi yaşayanlar, mesane sorunu yaşayanlar, kalp ve kemik hastalıkları olanlar…

Dozunda ve gerektiği kadar tüketimde birçok yararı mevcuttur. Uzmanların önerisi günde bir avuç kadar tüketmektir. Hamile annelerin hamilelik döneminde çok tüketmemesi önerilir çünkü hamilelik döneminde kilo yapmaktadır.  Cilde iyi geldiği kadar fazla tüketimi sivilce artmasına da yol açmaktadır.

 

Kabak çekirdeği nasıl yenirse faydalı olur?

 

Kabak çekirdeğinde hangi vitaminler var? sorusu kapsamında, Kabak çekirdeğinin vitaminlerinden faydalanabilmek için çiğ yenmesi önerilir. Kuruyemişçilerden alınan kavrulmuş ve tuzlanmış kabak çekirdekleri sıcak ortamda bulunduklarından birçok vitaminini ve faydasını yitirmiştir.  Yemek için alınan kabakların bile çekirdeklerinden ayrılmadan kullanılması tavsiye edilir çünkü faydası ancak böyle görülmektedir.

İlginizi çekebilir

5/5 - (1 vote)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.