Güneş Çarpması Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Yetişkinlerde güneş çarpması yaz aylarında çok yaygın olarak görülmektedir. Yetişkinlerin yanı sıra gerekli koruma önlemleri alınmadığı takdirde küçük yaş grubu çocuklarda ve bebeklerde de güneş çarpmasının etkileri görülebilir. Güneşe yoğun şekilde maruz kalan ve buna bağlı olarak vücut dengesinin bozulması ve ateşin yükselmesi ilk belirtiler arasında gösterilmektedir. Güneş her ne kadar D vitamini açısından önemli bir kaynak olsa da doğru zamanda ve doğru şekilde güneşe maruz kalınmaması halinde kısa sürede güneş çarpmasının belirtileri ortaya çıkacaktır.
Güneş çarpmasının belirtileri maruz kalındıktan oldukça kısa süre başlayabilir. Birkaç saat içinde görülmeye başlayacak etkiler takip eden süreç içinde artarak etkisini gösterecektir. Güneş çarpması belirtileri ortaya çıktıktan hemen sonra mutlaka uzman bir hekime görünmek gerekecektir. Özellikle ileri yaşlarda kişilerin güneş çarpmasına maruz kalmaları halinde bu rahatsızlığın ölümcül sonuçları da ortaya çıkabilir.
Güneş Çarpmasının Etkisi Ne Kadar Sürer?
Güneş çarpması kaç gün sürer sorusuna net bir yanıt vermek zordur. Güneş çarpmasının meydana gelmesinin ardından kişilerde vakit kaybetmeden tedavi yollarına başvurulması gerekecektir. Özellikle sıvı alımı bu dönemde son derece önemlidir. Güneş çarpmasına maruz kalan bir kişinin vücut hassasiyetinin dengesinin yeniden normal hale dönmesi için en az 1 hafta gibi bir sürenin geçmesi gerekecektir.
Güneş ışınlarına en dik açıyla ve uzun süre maruz kalan her yaş grubundan kişinin ciddi sağlık sorunları yaşamaları muhtemeldir. Bu kapsamda birçok farklı sorun ortaya çıkacaktır. Güneş çarpmasının etkileri ilk ortaya çıktığı andan itibaren müdahale edilmişse kısa süre içinde ortadan kaybolacaktır. Özellikle yaz aylarında tatil bölgelerindeki kişilerin güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaları ve herhangi bir korunma önlemi almaları halinde yaygın olarak bu sorunlar görülmektedir. Etkileri ise uzun süre devam edebilmektedir.
Güneş Çarpması Nedir, Neden Olur?
Güneş çarpması kısaca, vücut ısısının aniden artması ile gelen bir takım semptomları ifade etmek için kullanılmaktadır. Vücut ısının 40 derece üzerine çıkmasına neden olan güneş çarpması kapsamında, yüksek sıcaklığa uzun süre boyunca maruz kalan kişiler bu rahatsızlığa sahip olacaktır. Güneş ışınlarının en dik geldiği saatler ve yaz aylarında korumasız biçimde güneşte kalmak bu rahatsızlığa neden olmaktadır.
Yüksek sıcaklığa maruz kalınması ile ortaya çıkan vücuttaki aşırı ısınma hali ve beraberinde gelen diğer etkenler kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Güneş çarpması temelde oldukça geniş bir tanımlamayı içinde barındırmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından kısa süre içinde gerekli uygun tıbbi müdahale yapılmaması halinde iç organlarda da hasar meydana gelecektir. Tedavi eğer gecikirse hastalarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabileceği gibi hayatını kaybetme riski de görülebilmektedir.
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Hafif güneş çarpması ile şiddetli güneş çarpması belirtileri arasında birçok fark sayılabilir. Çoğu zaman güneş ışınlarına bir süre maruz kalan kişiler kısa süreli olarak baş ağrısı ve ateş gibi şikayetler gösterebilmektedir. Ancak güneş ışınlarına çok uzun süreler maruz kalan ve gerekli müdahale etkenden yapılmayan kişilerde çok daha şiddetli belirtiler ortaya çıkacaktır.
Hastalarda güneş çarpması belirtileri arasında kısaca şunlar yer almaktadır:
- Vücut sıcaklığının normalden çok daha yüksek olması.
- Kusma ve mide bulantısı.
- Kas ve eklem ağrıları.
- Baş dönmesi.
- Şiddetli baş ağrısı.
- Bayılma.
- Cilt renginde değişimler.
- Hızlı soluk alıp verme.
- Terleme değişimleri.
- Kalp ritminde düzensizlik.
- İshal vb.
Yaygın olarak güneş çarpmasının belitleri herkeste benzerlik göstermektedir. Ancak bu belirtilere ek olarak kişiden kişiye değişen bazı semptomlar da görülebilir. Bu tip durumlarda erken müdahale ve tedaviye hemen başlanması oldukça önemlidir. Günümüzde güneş çarpmasına karşın birçok farklı yöntemi uygulanmaktadır.
Özellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde merkezi sinir sistemi işlevlerinde bir miktar kayıplara neden olacağı için ciddi rahatsızlıkları tetikleyebilir hatta ölümcül olabilir. Bilhassa yaz aylarında bu kişilerin güneşin en dik açıyla yer yüzüne geldiği saatlerde dışarı çıkmamaları ve güneşten olabildiğince korunmaları tavsiye edilmektedir.
Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?
Hafif güneş çarpması belirtileri görülse bile tedavi için mutlaka bir sağlık merkezine başvurulması tavsiye edilmektedir. Güneş çarpması şikayetlerine sahip kişilerin ağır belirtilere sahip olmaması durumunda soğuk bir duş almaları önerilmektedir. Özellikle yüksek ateşin düşürülmesi açısından son derece etkili bir yöntem olacaktır. Öte yandan bol bol su tüketmek oldukça önemlidir. Vücudun sıvı kaybetmesi de ciddi bir etken olduğundan bol sıvı alınması tavsiye edilir.
Güneş çarpması her yaş grubundan kişiyi doğrudan etkileyebilir. Belirtiler yaşa göre veya güneşe maruz kalınan sürelere göre farklılık gösterebilir. Hafif veya şiddetli olarak görülen güneş çarpmaları için farklı tedaviler uygulanacaktır. Bol su içmek ve soğuk duş ile ateşi düşürmenin yanı sıra bir doktora görünmekte de fayda vardır. Buna ek olarak doktora gitmeden önce ilk müdahale için soğan suyu, elma sirkesi, yoğurt, kişniş ve bitkisel yağlar ile geçici olarak ateşin düşürülmesi ve güneş çarpması etkilerinin azaltılması mümkündür.
Güneş Çarpması Nasıl Tedavi Edilir?
Güneş çarpması tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir. Güneşe yoğun bir şekilde maruz kalan kişilerde görülecek çarpma belirtilerinin ortadan kaldırılması için farklı yöntemler izlenecektir. Tedavi kapsamında kısaca şu adımlar uygulanmalıdır:
- Hasta ilk olarak serin bir bölüme alınır.
- Üzerinde dar, kalın veya sıkan kıyafetler varsa çıkarılır, gevşetilir.
- Kusma şikayeti de görülebileceği için hastalar yan yatırılmalıdır.
- Vücut ısının düşmesi için koltuk altı, göğüs, baş ve bileklere soğuk bez ya da buz konulur.
- Soğuk su ile duş aldırılır ve sıvı takviyesi yapılır.
Bebeklerde ve Çocuklarda Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Çocuğa güneş çarpmasına ne iyi gelir sorusu yaz aylarında çoğu ebeveynin kafasında soru işaretlerine neden olmaktadır. Güneş çarpması yetişkinlerde ve çocuklarda benzer belirtiler göstermektedir. Ancak hem küçük yaş grubu çocuklarda hem de ileri yaşlardaki kişilerde ciddi etkiler görüleceğinden daha temkinli olmak gerekmektedir.
Bebeklerde özellikle güneş çarpması belirtileri aşırı uyuklama hali, yüksek ateş, ağız kuruluğu, kuru cilt gibi sorunlarla görülebilir. Bu durumda en kısa süre içinde bir hastaneye gitmek gerekecektir. Benzer şekilde çocuklarda da güneş çarpmasına bağlı kusma, ateş ve ishal gibi şikayetlerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek destek alınması gerekmektedir.
Güneş Çarpmasından Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Güneş çarpmasından korunmak için basit önlemler almak yeterlidir. Bu kapsamda özellikle en sık yapılan hatalardan biri su yerine kısa süre için daha fazla ferahlatan asitli içeceklerin veya meyve sularının tüketilmesidir. Sıcak havalarda mutlaka bol su tüketmek gerekir. Buna ek olarak güneş çarpmasından korunmak için şu yöntemler uygulanabilir:
- Açık renk ve pamuklu kıyafetler giymek.
- Öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak.
- Kaliteli güneş gözlüğü ve şapka kullanmak.
- Güneş koruyucu kremler sürmek.
- Uzun süre güneşlenmekten kaçınmak.
Yaz aylarında çok sık karşılaşılan güneş çarpması belirtileri çarpmanın güneşe maruz kalınan sürenin hemen ardından kısa sürede ortaya çıkacaktır. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce korunma önlemleri almak sağlığınız açısından son derece önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Aşırı Terleme Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?