Erken Doğum Belirtileri

03.08.2022
96
Erken Doğum Belirtileri

Erken Doğum Belirtileri  

Erken doğum belirtileri nelerdir? Erken doğum, bebeğin beklenen tarihlerden çok daha önce doğması olarak ifade edilmektedir. Genel olarak bebeğin 20 ile 37 hafta aralığında doğması erken doğum şeklinde belirtilir. 20 hafta sonrasında gerçekleşmeye başlayan hafif kasılmalar erken doğumun habercisi olma özelliğini taşıyor. Birçok nedenden dolayı Erken doğum yaşanabilir.  

Tek bir nedenden dolayı erken doğum gerçekleşmez. Bebeğin sağlıklı doğması için 37 hafta ile 41 hafta aralığında bir süre anne karnında kalması gerekir. Bu süreci tamamlayamayanlar ise erken doğum olarak ifade edilir. Erken doğum riski olup olmadığını anlamak için bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirtilere sahip olan kişilerde erken doğum riski söz konusu olabilir.  

Erken doğum belirtileri kapsamında iki önemli belirti ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri rahimde meydana gelen düzenli kasılmalardır. Özellikle riskli haftalarda bu kasılmalar meydana geliyor ise dikkatli olmakta ve kontrole gitmekte fayda vardır. Rahimde değişiklik ve farklılık olması durumu da erken doğum belirtisi olabilmektedir. Diğer bir belirti ise alt karın kısmında oluşan ağrılardır.   

Çok şiddetli ağrı olmamakla birlikte regl sancısına benzeyen bu ağrılar da erken doğumun  belirtisi olmaktadır. En yaygın bilinen belirtilerden biri ise kanama ve lekelemedir.  Eğer kanama ve lekelenme görünüyorsa bu erken doğuma işaret eden önemli belirtilerden biridir. Son olarak ise suyun gelmesi erken doğum belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ve benzeri sorun yaşayan kişilerde erken doğum ihtimali oldukça yüksektir.  

erken doğum belirtileri

Erken Doğum Belirtileri Kaç Gün Önceden Başlar  

Erken doğum belirtileri kaç gün önceden ortaya çıkacağı anne adayına göre farklılık gösterebilen bir konudur. Bazı anne adaylarında belirtiler bir gün önceden ortaya çıkarken bazı anne adaylarında bu belirtiler 2 hafta öncesinde meydana gelebilir. Bu nedenle her değişikliğe dikkat edilmesinde fayda vardır. Düzenli doktor kontrolüne gidilmesi durumunda belirtilerin olup olmadığı anlaşılabilir. Anne adayı kendinde olan değişiklikleri fark etmeye başladığında belirtiler kendini göstermiş olur.  

Erken doğum belirtileri 20 haftadan sonra başlayacağı için 20. haftanın sonrasında dikkatli olmakta ve belirtilerin olup olmadığını izlemekte fayda vardır. Herhangi bir risk olup olmadığını anlamak için doktor kontrolüne düzenli aralıklarla ile gidilebilir.  

 

Erken Doğuma Sebep Olan Şeyler Nelerdir? 

Erken doğum belirtileri kapsamında, erken doğuma sebep olan birçok faktör söz konusu olabilir. En bilinen Erken doğum sebepleri şu şekildedir: 

  • Daha önce de Erken doğum yapmış olmak  
  • Rahim ağzının normalden daha kısa olması  
  • Bir önce ki gebelik ile arada ki zaman farkının çok kısa olması  
  • Daha önce rahimden ameliyat olmak  
  • Çoğul olan gebelik 
  • Kanamalar  
  • Gebelik surecinde olması gereken kiloya ulaşılamaması 
  • Gebelik sürecinde sigara veya benzeri zararlı maddeler kullanmak  
  • Aşırı hareketlilik  
  • Yoğun stres ve ağır iş temposu  

En yaygın olarak bilinen ve erken doğuma neden olan faktörler bu şekilde sıralanabilir.  Gebe kalmayı düşünen kişilerin bu bilgilere hakim olması ve doktora danışmanı gebelik sürecinin Daha rahat geçmesi açısından faydalı olmaktadır. Bu özelliklere sahip olan kişilerde erken doğum ihtimali son derece yüksek olmaktadır.  

Elbette ki alınan bir takım önlemler sayesinde bu riski en aza indirmek mümkün olsa bile tamamen yok etmek biraz daha zordur. Hamileliklerinin sorunsuz geçmesini ve erken doğum riskinin olmamasını isteyen kişilerin bu sebeplere dikkat etmesi gerekir. Erken doğuma neden olabilecek sebeplere sahip olan kişiler ise doktora danışarak gebelik süreçlerini nasıl yönetecekleri konusunda bilgi sahibi olarak rahat bir gebelik süreci yaşayabilir.  

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Doğumdan Sonraki Adet Düzensizliği Neden Olur?

Erken Doğumun Yakın Olduğunu Nasıl Anlarız? 

Erken doğumun  yakın olup olmadığını anlamak pek mümkün olmamakla beraber ancak doktor kontrolünde anlaşılabilmektedir. Erken doğumun yaklaştığını belirtilerden anlamak mümkün olsa bile ne kadar yakın olduğunu anlamak zordur. Erken doğum belirtilerinin ortaya çıkması ile doğumun yaklaştığı anlaşılabilir. Fakat bazı anne adaylarında belirtiler daha önceden görülebilir. Erken doğum riski 20 haftadan sonra başladığı için, risk ihtimali olan kişilerin 20 haftadan sonra dikkatli olması gerekir.  

Anne adayları belirtilere göre doğumun ne zaman olacağını anlayamaz. Bu nedenle doktoruna başvurması ve sürecin nasıl gideceği hakkında bilgi alması gerekir. En net ve kesin tarih ancak doktor tarafından belirtilebilir. Genel olarak Erken doğum riski söz konusu olan kişilerin düzenli doktor kontrolüne gitmesi şarttır.  

Erken Doğumda Bebek Hareket Eder Mi? 

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de erken Doğumda bebek hareket eder mi sorusudur. Bebekler 7 hafta tamamlandıktan sonra hareket etmeye ve tekme atmaya başlar. Fakat be ek 7. Haftada bebek daha küçük olduğu için hareketleri anne tarafından hissedilemez. Anne adayları 16 haftadan sonra hareketleri hissetmeye başlar.  

 Erken Doğumda bebek hareket edebilir. Anneler, bebeklerin bazı hareketlerini hissedebilir. Bu sadece erken doğum nedeniyle oluşmaz. Erken doğum öncesi bebeklerde hareket gözlemlenmesi oldukça doğaldır. Fakat aşırı bir hareket olması durumunda doktora sorulabilir. Temkinli olmak her zaman için fayda sağlar.  

Erken Doğumu Tetikleyen Şeyler Nelerdir? 

Erken doğumun tetikleyen birçok etken mevcuttur. Özellikle anne adayına olan önemli rahatsızlıklar da bunların birer örneğidir. Erken doğum enfeksiyon hastalıkları, diyabet ve tansiyon gibi nedenlerden de olabilir. Bu ve benzeri rahatsızlıklar Erken doğum olasılığını daha da arttıran etkenlerden bazılarıdır.  

Özellikle hamilelik sırasında kendini gösteren tansiyon hastalığı Erken doğumun en büyük tetikleyicisi konumundadır. Genetik faktörlere bağlı olduğu da bilinen gerçekler arasındadır. Genetik olarak erken doğuma yatkınlık söz konusu ise kişinin erken doğum yapma olasılığı yüksektir. Bu tetikleyici etkenleri barındıran kişilerin hamilelik sürecini daha rahat ve konforlu geçirmesi anne adayı be bebek sağlığı açısından önemli olan bir detaydır. 

erken doğum belirtileri 2

Erken Doğum Tedavisi  

Erken doğum riski olan anne adaylarının en çok araştırdığı konu ise tedavisi olup olmadığı. Erken doğum tedavisinde zaman kazanmak son derece önemlidir. Bu nedenle fazla zaman kazanmak için yoğun ve iyi bir tedavi sürecine ihtiyaç olur. İlaç tedavisi uygulaması yapılır. Fakat ilaç tedavisinin yanı sıra anne adayının dinlenmesi ve yorumlaması da gerekir. Riskli gebeliklerde anne adayının strese ve yorgunluğa karşı temkinli olması son derece önemlidir. 

 İlaç tedavisi ve dinlenme ile birlikte hamilelik daha rahat geçebilir. Erken doğum riski ortadan kalkması bile zaman kazanmak mümkün olur. Tedavi sürecinde anne sıvı ihtiyacını gidermesi gerekir. Doktorun tavsiye ettiği beslenme ve sıvı tüketimine dikkat etmelidir.  Son olarak tedavi sürecinde sakin kalmalı ve yapabiliyorsa hamileler için olan pilates veya yogadan yapmalıdır. Elbette ki pilates ve yoga doktor tavsiyesi üzerine yapılmalıdır.  

Hamilelikte yapılan doğru egzersizler bebek ve anne için olumlu etkiler yaratabilir. Tedavi sürecinde de daha kontrollü ve sağlıklı bir süreç geçirilmesine katkı sağlayacaktır. Tedavi süreci, doktorun belirttiği şekilde harfiyen uygulandığı taktirde daha fazla zaman kazanarak bebeğin olması gereken haftada doğması sağlanır. Erken doğum tedavisinde kesin sonuç almak mümkün değildir. Riskli hamileliklerde ilaç tedavisi tek başına yeterli olmaz. Annenin moral ve motivasyon seviyesi yüksek olmalı ve bol bol dinlenmelidir. Anne adayının konforu düşünülmeli ve rahatı sağlanmalıdır.   

5/5 - (1 vote)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.