Çocukların Zekasını Geliştiren Yiyecekler – Zekâ Gelişimine Katkı Sunan 9 Yiyecek

Çocukların zekasını geliştiren yiyecekler ile beslenmeleri yetişkinlik ve gençlik dönemlerine daha sağlıklı olmalarını sağlar. Erken yaşta ne kadar iyi ve sağlıklı? Beslenme alışkanlığı edinirse ileriki yaşlarda da aynı alışkanlığın devam ettirilme oranı yüksektir. Bu sebep ile de yetişkinlik döneminde olası sağlık problemlerinin önüne geçmek için çocukların sağlıklı şekilde beslenmesine özen göstermek gerekir. Bu noktada ebeveynlere ve çocuğun gelişimi ile ilgilenen herkese görev düşmektedir. Çocukların zekasını geliştiren yiyeceklere yönelmek, hazır paketli, yüksek yağ ve şeker içeren gıdalardan kaçınmayı kolaylaştırır.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler, çocukların gelişim dönemleri için oldukça önemlidir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineral oranları bazı sebzelere göre daha yüksek olabilir. Bu sebep ile de bebeklerin ve çocukların yeşil yapraklı sebzeler ile beslenmesine özen göstermek gerekir. Sebze ile beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda edinilir. Bu yaşlarda çocuğa travma oluşturmayacak şekilde beslenme düzeni verilmesi önem taşır.
Yeşil yapraklı sebzeler çoğunlukla çocuklar tarafından tercih edilmese de ebeveynlerin bu durumu kontrol altına almaları gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler çocuklara ek gıda olarak verilebileceği gibi doğrudan yemek olarak verilmesi de mümkündür. Burada önemli olan unsur pişirme veya hazırlama yönteminde çocuğun hassasiyetleri, yaşı ve beslenme düzenidir. Bütün bu unsurlar göz önünde bulundurularak çocuğun yeşil yapraklı sebzeler ile beslenmesi sağlanır.
Kırmızı Et
Doğru miktarda tüketilen kırmızı et vücuda olabildiğince yarar sağlar. Çocuklar için kırmızı et tüketimi sağlıklı olmalıdır. Yağ oranı düşük olan kırmızı et çeşitlerinin tercih edilmesi ve çocuğun tüketebileceği şekilde yemeğin hazırlanması önemlidir. Yüksek oranda protein içerdiği için hem kas hem kemik hem de hafıza üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bedensel güçlenmeyi sağlarken, aynı zamanda dayanıklılığı da arttırır. Bu sebep ile de kırmızı et tüketimi özellikle çocuklarda önemlidir, ilerleyen yaşlarda kas gelişimine ya da kemiklere dair problem yaşamamak için kırmızı et tüketiminin doğru miktarda ve doğru şekilde olması gerekir.
Yoğurt
İçerisinde yer alan vitamin ve mineral dengesinden dolayı yoğurtlar her mevsim tüketilebilir olan gıdalardır. Çocukların zeka gelişimine önemli derecede etkisi bulunur. Yoğurt tüketimi yapıldığı takdirde hem bakteriler giderilir hem de zararlı bakterilerin yerine faydalı olanlar gelir. Çocuk gelişimi için önemli olan yoğurdun kalsiyum oranı da yüksektir. Kemik gelişimini desteklemesi ve kemiklerin daha dayanıklı ve güçlü hale gelmesinde yoğurt tüketimi ile ilişkilidir. Çocukların beslenmesi için gıdalar belirlenirken sağlıklı gıdalara yönelmek gerekir.
Bu esnada hazır gıdalardan ve hazır yoğurtlar ondan kaçınmak ve ev yapımı yoğurtlara yönelmek önemlidir. Aynı zamanda meyveli yoğurtların evde yapılması ve paketli olarak satılan yoğurtların alınmaması gerekir. Paketli olarak satılan meyveli yoğurtların. Protein oranları yüksek olmasına karşın şeker, yağ ve diğer zararlı maddelerin oranı da oldukça yüksektir. İçerisinde yer alan kimyasal maddeler ve tatlandırıcılar sebebiyle de meyveli yoğurt tüketimi yapılacak ise bu yoğurt çocuklar için evde hazırlanmalıdır.
Beyaz Et
Protein oranından dolayı beyaz et sık sık tercih edilir. Kırmızı ete göre daha az zararlı olması, onun daha sık kullanılmasına daha sık tüketilmesine sebep olur. Beyaz et tüketimi yapılırken dengeli beslenilmesi ve yağ içeren kızartma gibi yöntemlerin kullanılmaması önerilir. Çocukların beyaz et ile beslenmesi hafızalarını ve beyin gelişimlerini de destekleyecektir. Bu sebep ile de en doğru şekilde pişirilen beyaz etlerin haftada en az 2 gün çocuğa verilmesi gerekir. İçerisindeki protein oranının yanı sıra vitaminlerden dolayı da beyaz etiyle beslenmek, çocukların gelişimine önemli derecede katkı sunar.
Balık
Balık tüketimi, bebekler ve çocuklar için oldukça önemlidir. Yetişkinler için de önemli olan balık tüketiminin u kadar önemli olmasını sağlayan ana etken omega 3’tür. Omega 3 içerisinde bulunan bütün vitamin ve mineraller aynı zamanda yararlı yağlar gelişim için önemlidir. Çocukların zekasını geliştiren yiyecekler listesi başında gelen balıklar, mevsimine göre tercih edilmelidir.
Mümkün olduğu müddetçe dondurulmuş, paketlenmiş ve hazır balıklardan kaçınmak gerekir. Bunun yerine mevsiminde taze olan balıklara yönelmek omega 3 açısından daha doğrudur. Yetişkinlik döneminde yaşanabilecek hafıza problemlerinin kas kayıplarının ve kemik hastalıklarının önüne geçmek için de balık tüketimine çocuk yaşta başlanmalıdır.
Tahıllar
Çocuk gelişimini destekleyen gıdalar arasında tahıllar da yer alır. Tahılların içerisinde önemli derecede B12 vitamini yer alır. Bu vitamin ile hafıza problemlerinin yanı sıra odaklanma gibi sorunların da önüne geçilir. Konsantrasyonu arttırmasının yanı sıra hafızayı desteklemesi ve pozitif düşünce şekillendirilmesi sebebiyle B12 vitamini oldukça değerlidir.
Çocuklarda zeka gelişimine katkı sağlayan besinler arasında tahıl grubu yer almasına karşın eğer çocuğun alerjen bir reaksiyon gösterme ihtimali var ise tahıl grubu ile beslenmeye dikkat edilmelidir. Çocuk gelişimine katkısı olan yiyecekler belirlenirken çocuğun duyarlılıkları, hassasiyetleri de göz önünde bulundurulur. Gıdanın faydası yüksek olmasına karşın eğer çocuğun hassasiyeti var ise bu durumda farklı besinlere yönelmek en doğru hamledir.
Su
Çocuk gelişiminde göz ardı edilmemesi gereken en önemli madde sudur. Su tüketiminin önemli ölçüde vücuda etkisi olduğu için göz ardı edilmemesi gerekir. Su tüketen çocukların ileride böbrek hastalıkları, kan problemleri ve diğer sorunlar ile karşılaşma oranları düşer. Su tüketimine dikkat edildiği müddetçe vücuda ihtiyacı olan mineral de sağlanır. Hem mineral ihtiyacını gidermek hem de vücudun temel ihtiyacı olan suya önem vermek, çocuklarda zihinsel gelişimi de sağlar. Çocuklarda su tüketimi 2 litre olmalıdır. Çocukların erken yaşta fazla miktarda kortizol hormonu salgılamaması için su tüketimine önem verilmelidir. Erken yaşta çocuklara verilecek olan su tüketme alışkanlığı ileriki dönemlerde karşılaşılabilecek çoğu rahatsızlığın önüne geçilmesini sağlar.
Çilek
Çilek içerisinde birçok farklı vitamin ve minerali bulunduran meyvedir. Mevsiminde tüketildiği takdirde etkisi yüksek olan çileğin doğru zamanda çocuklara verilmesi önem taşır. Bütün meyvelerin kendi mevsimlerinde tüketilmesi gerekir. Dondurulmuş hazır ya da paketlenmiş ve bekletilmiş olan meyvelerin vitamin değerleri düşmektedir. Bu durum sadece meyveler için değil, sebzeler etler ve tüm gıda grupları için geçerlidir. Bu sebep ile de çocuk gelişimini desteklemek adına doğrudan mevsiminde olan gıdalar ile beslenilmesi, vücudun ihtiyacı olan besin değerlerine daha hızlı ulaşmasını sağlar. Çocuklar için dikkat arttıran yiyeceklerin başında çilek yer almaktadır. Dikkat dağınıklığı problemini gidermesi gibi sebeplerden dolayı da çilek tüketimi önemlidir.
Kırmızı Lahana
Yetişkinlik döneminde yaşanabilecek hafıza problemlerinin önüne geçmek için kırmızı lahana değerli bir besindir içerisinde yer alan vitaminlerin yanı sıra mineral oranları da kırmızı lahananın önemli olmasını sağlar. Hafızanın güçlenmesi üzerinde doğrudan etkisi bulunan kırmızı lahana çocuklar için önemli besindir. Çocukların beslenmesinde zeka gelişimi önemseniyor ise lahana ile beslenmeleri sağlanmalıdır. Hafta içerisinde 1 veya 2 kere kırmızı lahana ile beslenilmesi, çocukların kendilerini daha iyi ve zinde hissetmelerini sağlayacaktır. Çocukların zekasını geliştiren yiyecekler mevsiminde tüketilmesine özen gösterilmeli ve dondurulmuş gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Güneş Çarpması Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?