Bağırsakta Bakteri Artışı Hangi Belirtileri Gösterir?

29.07.2022
107
Bağırsakta Bakteri Artışı Hangi Belirtileri Gösterir?

SIBO hasta yorumları incelendiğinde ince bağırsakta bakteri artışına bağlı olarak birçok belirtinin ortaya çıktığı görülecektir. Bağırsakta bakteri artışının yaşanması halinde kişilerin başta sindirim sistemleri olmak üzere vücut dengesinde ve yaşam kalitesinde ciddi ölçüde farklılıklar görülmeye başlayacaktır. Bu farklar ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. İnce bağırsakta bakteri artışı bu kapsamda en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

SİBO dışında bağırsak enfeksiyonu olan gastroenterit gibi rahatsızlıklar da benzer sorunlara dayanmaktadır. Bakteri ya da virüs gibi mikrobiyolojik parazitler ve unsurların neden olabileceği muhtelif birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Bağırsakta bakteri artışı belirtileri arasında; şişkinlik, ishal, kabızlık gibi temel problemler görülecektir.

Bağırsakta Bakteri Artışı Neden Olur?

Bağırsakta bakteri artışı nedenleri birçok farklı unsura dayandırılabilir. Günümüzde yaygın olarak birçok kişide görülen bu tür rahatsızlıkların temelinde beslenme sorunları yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve hazır, işlenmiş gıdaların çok sık tüketilmesi bu soruna neden olacaktır. Genelde ince bağırsakta oluşacak anatomik anormallikler SIBO sorunlarına yol açacaktır. Buna ek olarak bağırsak sisteminin düzgün çalışmaması gibi sorunlar da önemli bir etken olarak değerlendirilmektedir.

Bağırsakta bakteri artışına neden olan temel etkenlerden bazıları kısaca şunlardır:

  • İnce bağırsakta görülen anatomik anormallikler,
  • Bağırsaktaki pH değişikliklerinin görülmesi,
  • Viral gastroenterit,
  • Mide böceği,
  • Çölyak hastalığına sahip olmak,
  • Siroz,
  • Huzursuz bağırsak sendromu vb.

 

Bağırsakta görülecek bakteri artışına neden olan birçok rahatsızlık olabileceği gibi, beslenme alışkanlıklarından anatomik faktörlere kadar sayısı unsur sayılabilecektir. Bu kapsamda hastaların yaşadıkları bu sorunun temel nedenlerinin neler olduğunu belirleyerek buna uygun bir tedavi yöntemine başvurmaları önerilmektedir.

Bağırsakta Bakteri Artışı Nasıl Geçer?

Bağırsakta Bakteri Artışı Nasıl Geçer?

SIBO hastalığı bitkisel tedavisi kapsamında iyi gelen birçok farklı temele dayanan kür bulunmaktadır. Ancak kısa sürede iyileşmek ve sağlıklı bir tedavi uygulanmasını sağlamak için mutlaka tıbbi yardım alınması ve uygun ilaç tedavilerinin uygulanması gerekmektedir. Aşırı derece şişlik, gaz sancıları, ishal veya kabızlık gibi problemlerin yaşanması durumunda uygun bir beslenme programının da oluşturulması gerekecektir.

Bağırsakta olası bakteri artışı için tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. İlaç tedavilerine ek olarak hastalar için şunlar önerilmektedir:

  • Uygun diyet programı,
  • Probiyotik kullanımı,
  • Antibiyotik tedavisi vb.

Bağırsak ve sindirim sorunlarının büyük çoğunluğu besleme ile ilgilidir. Beslenmenin düzene girmesi ve takviye ediciler ile desteklenmesi halinde bağırsak sorunları da en aza indirilebilecektir. Günümüzde bu kapsamda birçok farklı diyet programına ve ürüne ulaşmak mümkündür.

Bağırsak Bakterilerine Ne İyi Gelir?

Zararlı bağırsak bakterileri ile başa çıkmak için ilaç tedavilerine başvurulması gerekebilir. Bu nedenle hastaların ilk olarak uzman bir hekime görülmeleri tavsiye edilmiştir. Yaygın olarak bağırsak bakterilerinin artması ve çeşitli bağırsak sorunlarının görülmesi ile ortaya çıkan düzensizliklerin giderilmesi için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi önerilmektedir.

Bağırsak sağlığını düzenlemek için tavsiye edilen gıdalar arasında şunlar ilk sırada yer alır:

  • Kefir,
  • Yoğurt,
  • Kombu Çayı,
  • Lahana Turşusu,
  • Kimchi vb.

Bağırsak düzenleyici olarak doktor tavsiyesi ile alerjik reaksiyon göstermeyeceğiniz birçok farklı alternatif ürünü kullanarak bağırsak florasının düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle probiyotik alımı bağırsaklarda bakteri seviyelerinin normale gelmesini sağlayacak en temel unsurlar arasında yer alır. İlerleyen hastalık durumlarında veya bu yöntemler ile düzenlenmeyen bağırsak hareketleri sonrasında ilaç tedavilerine başvurulması gerekecektir. Antibiyotik kullanımı da doktorlar tarafından zaman zaman başvurulan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Bağırsak Bakterileri Nasıl Temizlenir?

Bağırsak temizliği için ilaç kullanarak veya ilaçsız olmak üzere birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bağırsakların her zaman sağlıklı olması için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içinde meyve, sebze ve tahıl gibi posalı ürünler tüketmek, düzenli probiyotik gıdalar almak etkili olacaktır. Özellikle probiyotik kullanımı her zaman tavsiye edilir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Üzüm Gebelik Neden Olur?

Bağırsaktaki zararlı bakterileri temizlemek için probiyotiklerin içeriğinde yer alan doğal yararlı bakteri ve mikroorganizmalara ihtiyaç duyulabilir. Probiyotik kaynağı olarak fermente gıdalar olan kefir, yoğurt, turşu gibi unsular tüketilebilir. Öte yandan supplementler yani takviye ediciler de bu kapsamda değerlendirilecektir. Bağırsak temizliğinin sağlanması ve düzene sokulması için beslenme planının uygun olması son derece önemlidir.

İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalması (SİBO) Nedir?

Sibo nedir belirtileri nelerdir gibi sorular bağırsak sorunları yaşayan birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Small Intestinal Bacterial Overgrowth adıyla literatürde yer alan ve kısaca SIBO olarak tanımlanan rahatsızlık, ince bağırsakta fazla sayıda bakteri üretmesi sonucu gerçekleşen gaz ve şişkinlik şikayetlerini ifade etmek için kullanılmaktadır. Sağlıklı bireylerde bağırsak ve midede belirli miktarda gaz bulunmaktadır. Bu dengenin bozulması ile birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.

Bağırsak dengesinin bozulması ile ortaya çıkan bu SIBO, normal şartlar altında bağırsakta yer alan bakterilerle beraber, özellikle zararlı ve fırsatçı bakterilerin de ince bağırsakta kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu görülmektedir. Bağırsakta bakteri artışı belirtileri arasında şişkinlik ve gaz ilk sırada sayılabilir.

SİBO Belirtileri Nelerdir?

SIBO belirtileri kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır:

  • Şişkinlik ve gaz şikayetleri,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Yorgunluk vb.

Hastaların yaşam kalitesinin ciddi oranda düşmesine neden olan bağırsak sorunları için farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Ortaya çıkan başlıca belirtilere göre hastalığın asıl nedeni teşhis edildikten sonra uzman hekim tarafından uygun tedavilerin uygulanması gerekecektir. Bu kapsamda ilaç tedavilerine başvurulabilir. Öte yandan probiyotik kullanımı ve duygun diyet programları da uygulanmaktadır.

Günümüzde yaygın bir sorun olan bağırsak rahatsızlıkları ve sindirim problemlerinin temelinde yanlış beslenme yer almaktadır. Beslenme alışkanlıklarının düzene sokulması ve takviye edici ve düzenleyici gıdalar tüketilmesi ile tedavi gerçekleştirilebilir.

Bağırsakta Bakteri Artışı Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsakta Bakteri Artışı Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsakta bakteri artışı teşhisi için farklı tıbbi uygulamalara başvurulmaktadır. Hastalarda tipik belirtilerin görülmesinin ardından nefeste hidrojen ve metan ölçümleri yapılarak saptanabilir. Seçilecek probiyotikler kapsamında hastaların fayda görmeleri mümkündür. Ancak her probiyotik hastalar için faydalı olmayacağı için doktor kontrolünde bu uygulamalara başvurulması gerekecektir. Bazı probiyotiklerin içinde yer alan bakterlerin SIBO hastalığını tetiklemesi de mümkündür.

Genelde karbonhidrat ağırlıklı beslenen, işlenmiş gıdaları çok sık tüketen ve alkol kullanan kişilerde görülme olasılığı çok daha yüksektir. Bu kişilerde belirtilerin tespit edilmesinin ardından uygun hastane ortamında gerekli testler ve muayeneler yapılarak teşhis konulabilir. SIBO tek başına bağırsak sorunları ile de sınırlı kalmayabilir. Kalp damar hastalıkları, insülin direncinin tetiklenmesi ve otoimmün hastalıklarla beraber görülebileceği için bu konular üzerinde de durulması gerekmektedir.

Bağırsakta Bakteri Artışı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsakta bakteri artışı tedavisi için probiyotik tavsiyeleri yapılabilir. SIBO kronik bir rahatsızlık olduğu çin çoğu zaman tedavi bir anda veya hızlı bir şekilde gerçekleşmemektedir. Bağırsaklar için lokal etkili antibiyoterapi ajanları ile aşırı çoğalmayı baskılamak mümkündür. Anca bu tür tedavilerin etkisi de zaman zaman kısa süre içinde etkili olmaktadır.

SIBO çok sık tekrarlayabileceği için antibiyotik yerine kekik yağı, çörekotu, sarımsak gibi doğal seçeneklerin de tercih edilmesi gerekebilir. Tedaviye ek destekleyecek gıdaların ve uygun beslenme programlarının da uygulanması oldukça önemlidir. Bağırsakta bakteri artışı belirtileri görüldüğünde uzman bir hekime başvurmak önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Güneş Çarpması Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

5/5 - (1 vote)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.