2 Yaş Bebeklerin Tüketmesi Gereken Gıdalar – Bebeğinizin Tüketmesi Gereken 9 Gıda

18.08.2022
72
2 Yaş Bebeklerin Tüketmesi Gereken Gıdalar – Bebeğinizin Tüketmesi Gereken 9 Gıda

2 yaş bebeklerin tüketmesi gereken gıdalar gelişim süreçleri için oldukça önemlidir. Ebeveynler başta olmak üzere bebeklerin bakımı, beslenmesi ve diğer ihtiyaçları ile ilgilenen herkesin bu konuya özen göstermesi önerilir. 2 yaşındaki bebeklerin tüketmesi gereken gıdalar kadar tüketmemesi gerekenlere de dikkat edilmelidir. Bebeğin gelişimini desteklemek için çocuk doktoru ile çalışmaya devam edilmelidir.

2 Yaş için Süt Tüketimi

2 yas icin sut tuketimi

2 yaşındaki olan bebeklerin süt ve süt ürünlerini tüketmesinde herhangi bir zarar yoktur. Eğer bebeğin hassasiyeti alerjisi ya da duyarlılığı yok ise bu durumda süt tüketimi yapılabilmektedir. Bebeklerin süt ve süt ürünlerini tüketmesi önemli oranda kalsiyum almalarını ve diğer vitamin ve minerallerden yararlanmalarını sağlar. Gün içerisinde en fazla 2 bardak süt içilmesi bebeğin gelişimini önemli ölçüde destekleyecektir. 2 yaş için sütün yararları şunlardır:

  • Kalsiyum ile güçlenme sağlanır.
  • Gerekli protein miktarı alınır.
  • Vitamin ihtiyaçları karşılanır.
  • Uykuya dalmakta güçlük çekiliyorsa çözüm olarak süt denenebilir.
  • Kemiklerin dayanıklılığı artar.
  • Magnezyum ihtiyacı alınır.
  • Fosfor ihtiyacı giderilir.

2 Yaş için Yumurta Tüketimi

2 yas icin yumurta tuketimi

Bebek gelişiminde yumurta tüketilmesi önerilmektedir. Bebeğin yiyebileceği şekilde hazırlanması ve tüketmesinin sağlanması önemlidir. 2 yaşındaki bebeklerin tüketebileceği ve tüketemeyeceği gıdalar bulunur. Uzmanlar tarafından 2 yaşındaki bebeklerin yumurta tüketimi yapabileceği söylenmektedir. Bebeğin yiyebileceği şekilde püre haline getirilmesi yumuşak bir şekilde tüketilmesini sağlar. Yumurtanın içerisinde yer alan vitamin ve minerallerden dolayı bebeğin genel sağlığı desteklenmiş olur. Yumurtanın yararları bebekler için şu şekilde sıralanabilir:

  • B vitamini bulunur.
  • E vitamini bulunur.
  • Demir oranı yüksektir.
  • Protein oranı yüksektir.
  • Vücuda sağlıklı yağ girmesi sağlanır.
  • Hem fiziksel hem de bilişsel gelişimi destekler.

2 Yaş için Yoğurt Önerisi

2 yas icin yogurt onerisi

Bebeklerin yoğurt yemesi eğer hassasiyetleri yok ise mutlaka menülerinde olması gereken bir gıdadır. 2 yaşındaki bebeklerin beslenmesi esnasında menülerinin yoğurt ile zenginleştirilmesi önerilir. Yoğurdun içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, bebeğin gelişimini de destekleyecektir. Yoğurdun içerisinde faydalı mikroplar yer alır. Bu mikroplar bağırsak florasının daha sağlıklı çalışmasına sebep olur. Dolayısıyla 2 yaşında olan bebekler için yoğurt tüketimi yapılması önem taşımaktadır. Evde yapılan yoğurtların tercih edilmesi daha uygundur. Bebekler için hazırlanan özel yoğurt türleri ve çeşitleri olmasına karşın ebeveynlerin evde kendi yoğurtlarını yapması bebekler için daha uygun olacaktır. Yoğurt bebeğe sade olarak verilebileceği gibi meyve ile püre haline getirilerek de verilebilir.

2 Yaş için Fındık Önerisi

2 yas icin findik onerisi

2 yaşında olan bebeklerin vücutlarına sağlıklı yağ girmesi gerekir. Zararlı gıdalardan alınacak olan transit yağlar kesinlikle bebeklere verilmemelidir. Bebeklerin beslenmesinde tamamen doğal ve organik yöntemler ve gıdalar tercih edilmelidir. Bu noktada vücudun yağ dengesini sağlamak ve sağlıklı şekilde büyümeye odaklanmak için kabuklu yemişler tüketilir. 2 yaşındaki çocuğun neler yemesi gerekir gibi konularda yanıt arayan kişilere fındık önerisi yapılmaktadır.

Fındığın özellikleri ve içerisinde yer alan vitamin ve doğal yağ oranları sebebiyle 2 yaş için uygun olduğu söylenmektedir. Uzmanlar tarafından 2 yaşındaki bebeklerin fındık tüketmeye başlayabileceği bildirilir. Fındık tüketimi yapılırken sert 1 yemiş olduğu için öncelikle ezilmesi gerekebilir. Bebeğin hassasiyeti olmadığı müddetçe gün içerisinde 3 ila 5 adet arasında fındık tüketmesine izin verilmelidir.

2 Yaş için Brokoli Tüketimi

2 yas icin brokoli tuketimi

2 yaşındaki bebeğin sebze ile beslenmesi önerilmekte olup protein oranları sebebi ile et ile de beslenmesi desteklenmelidir. 2 yaşındaki 1 bebeğin beslenmesi esnasında brokoli önemli 1 besindir. Hem değerlerinin yüksek olması hem de içerisinde kalsiyumdan b vitaminine kadar birçok farklı pozitif etkenin yer alması brokoliyi özel bir yere taşır. Yeşil renkli sebzelerin tüketilmesi vücut için oldukça yararlıdır. 2 yaşındaki bebeklerin brokoli ile beslenmeye başlamaları, onların gelişimine önemli katkılarda bulunacaktır. Yetişkinler için de faydası yüksek olan brokolinin içerisinde potasyum ve beta karoten besin ögeleri de bulunur. 2 yaş bebeklerin tüketmesi gereken gıdalar arasında brokoli de yer alır.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Çocukların Zekasını Geliştiren Yiyecekler - Zekâ Gelişimine Katkı Sunan 9 Yiyecek

2 Yaş için Balık Tüketimi

2 yas icin balik tuketimi

2 yaşındaki bebeklerin omega 3 ile beslenmesi önemlidir. Omega 3 ile beslenmeyen bebeklerde farklı gelişim sorunları ortaya çıkabilir. Omega 3 vücut için en gerekli olan maddelerden biridir. Omega üçün alınabileceği yegane yiyecekler arasında ise balık yer alır. 2 yaşındaki bebeğin tüketebileceği şekilde pişirilen ve içerisinde sağlıksız yağ bulunmayan balıklar, haftada 2 gün tüketilebilir. Omega 3’ün 2 yaşındaki bebekler için faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Oluşabilecek kronik hastalıkların önüne geçer.
  • Protein oranı yüksektir ve bu sebep ile protein oranının büyük bir oranını karşılar.
  • Sağlıklı yağ tüketimi yapılmış olur.
  • Zihinsel gelişim desteklenir.
  • Beyin gelişimi daha kaliteli ve pozitif olur.
  • Kemikler kadar kaslar da güçlenir.
  • Ileriki yaşlarda hafıza problemleri yaşanmasının önüne geçilir.

2 Yaş için Beyaz Et Tüketimi

2 yas icin beyaz et tuketimi

2 yaşındaki bebeklerin protein ihtiyaçlarının önemli ölçüde karşılanması gerekir. Bu sebep ile de protein oranı yüksek olan gıdalara yönelmek ancak sebzelerden de kaçınmamak gerekir. 2 yaşındaki bebeklerin tüketebileceği beyaz etler arasında tavuk, balık, hindi gibi çeşitler bulunur. Beyaz et tüketimi hangi çeşitten yapılır ise yapılsın pişirme tekniğine önem vermek gerekir.

Bebeğin tüketebileceği şekilde ve gereken proteini alabilmesini sağlamak için beyaz et tüketimine ağırlık verilmelidir. Vücutta proteinin artması hem zihinsel hem de bilişsel gelişimi üzerinde olumlu etki bırakır. Bunun yanı sıra kasların daha güçlü olmasını ve ileride yaşanabilecek kilo problemlerinin önüne geçilmesi sağlanır. 2 yaşındaki çocuğun midesinin sağlıklı şekilde doldurulması obezitenin ve kötü beslenme alışkanlıklarının yaşanma ihtimalini düşürür.

2 Yaş için Meyve Tüketimi

2 yas icin meyve tuketimi

Bebeklere verilecek olan meyvelerin dondurulmuş olması ve zamanında yani taze meyveler olması önem taşır. Taze meyveler hem besin değeri olarak daha yüksektir hem de vücut üzerinde yan etki bırakmaz. 2 yaşında olan bebeklerin alerjisi olmayan ya da hassasiyeti bulunmayan tüm meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir.

Mevsim meyvelerini ağırlık verilmesi, bebeğin daha taze beslenmesine ve daha sağlıklı olmasına sebep olur. Dondurulmuş hazır meyveler ile beslenir dediğinde ya da mevsiminde olmayan 1 meyve tüketildiğinde bebek ister istemez zararlı maddeleri vücuduna alır. Aynı durum yetişkinler için de geçerli olmasına karşın bebeklerin daha hassas olduğunun ve gelişim dönemlerinin daha yeni başladığının unutulmaması gerekir.

2 Yaş için Yulaf Tüketimi

2 yas icin yulaf tuketimi

2 yaşındaki bebekler için önerilen gıdalardan birisi de yulaf tır yulafın lapa hale getirilmesi ve pişirilip tüketilmesi bebek için önemli derecede etki taşır. Bebeklerin gelişimi esnasında sadece proteine odaklanılması, aynı zamanda lifli gıdaların tercih edilmesi de önemlidir. Dolayısıyle yulaf tüketiminin gerekli noktalarda meyve, yoğurt, süt ile zenginleştirilmesi hem bebeğin dikkatini çekecektir hem de yeni lezzetler ile tanışmasına sebep olacaktır.

Yulaf hem yetişkinler hem de bebekler için önemli gıdalar arasındadır. Yulaf tüketimi yapılamadığı takdirde süt ve süt ürünleri olarak yulaf sütü de tercih edilebilir. 2 yaş bebeklerin tüketmesi gereken gıdalar arasında yulafın önemli bir yeri bulunur. Uzmanlar tarafından da önerilen yulaf, aynı zamanda bebeğin kötü ve sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınmasını ve böyle bir alışkanlık edinmemesini de sağlayacaktır.

Ayrıca Bakınız: Çocukların Zekasını Geliştiren Yiyecekler

5/5 - (1 vote)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.